Také máte rádi rýži parboiled?
Rýže parboiled je v poslední době velmi oblíbená mezi strávníky. Rýže se upravuje patentovaným technologickým postupem, vyvinutým v USA zhruba před padesáti lety.
Tento postup se dá popsat jako čtyřfázová hydrotermická úprava zrna, při níž se po namáčení neloupané rýže působením vysokotlaké páry „vtlačí“ dovnitř zrna rozpuštěné vitaminy a minerální látky z povrchových vrstev. Takto opracované zrno se potom zpracovává stejně jako běžné druhy rýže, tzn. loupáním a leštěním, ovšem vitaminy a minerální látky v zrnu zůstávají. Působením zvýšené teploty se mění i struktura škrobu, což se projeví na vařivosti – rýže je velmi kyprá, nelepí se a udržuje si sypkou konzistenci i po delším vaření nebo stání při zvýšené teplotě. Na skus je poněkud pevnější.