Také máte rádi rýži parboiled?

Rýže parboiled je v poslední době velmi oblíbená mezi strávníky. Rýže se upravuje patentovaným technologickým postupem, vyvinutým v USA zhruba před padesáti lety.

kvalitní rýže lagris


Tento postup se dá popsat jako čtyřfázová hydrotermická úprava zrna, při níž se po namáčení neloupané rýže působením vysokotlaké páry „vtlačí“ dovnitř zrna rozpuštěné vitaminy a minerální látky z povrchových vrstev. Takto opracované zrno se potom zpracovává stejně jako běžné druhy rýže, tzn. loupáním a leštěním, ovšem vitaminy a minerální látky v zrnu zůstávají. Působením zvýšené teploty se mění i struktura škrobu, což se projeví na vařivosti – rýže je velmi kyprá, nelepí se a udržuje si sypkou konzistenci i po delším vaření nebo stání při zvýšené teplotě. Na skus je poněkud pevnější.